Toezicht en handhaving

Als uw bedrijf aan de milieuregelgeving moet voldoen, controleert de Omgevingsdienst West-Holland of dit op orde is. De Omgevingsdienst voert deze toezicht- en handhavingstaken uit in opdracht van de gemeenten en de provincie Zuid-Holland.

Controles

De Omgevingsdienst voert regelmatig controles uit bij uw bedrijf. Afhankelijk van het type bedrijf gebeurt dit jaarlijks, eens per drie jaar of op projectbasis. Daarnaast kunnen extra controles plaatsvinden, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of naar aanleiding van klachten van omwonenden. Bij projectmatige controles richt de Omgevingsdienst zich op alle bedrijven binnen een specifieke branche of bedrijven met een bepaalde installatie, zoals een propaantank.

Bevindingen

Na afloop van de controle vertelt de toezichthouder wat er is opgemerkt. Deze bevindingen worden uitgewerkt in een bezoekrapport. Hierin bewaart de Omgevingsdienst uw milieudossiers. U ontvangt een brief met de bevindingen. Zijn er geen overtredingen geconstateerd? Dan vindt na verloop van tijd opnieuw een milieucontrole plaats.

Overtredingen

Als de toezichthouder een of meer overtredingen heeft geconstateerd, hangen de vervolgstappen af van de zwaarte van de overtreding en het gedrag van de overtreder. Dit is volgens de landelijke handhavingsstrategie.

  • Beperkt risico op milieuschade
    Als de overtreding een beperkt milieurisico met zich meebrengt, ontvangt u een brief met een termijn waarin u de overtreding moet oplossen. Na afloop van de termijn vindt een hercontrole plaats. Als de overtreding is opgelost, is het traject afgerond. U ontvangt hiervan schriftelijk bericht. Als de overtreding niet binnen de termijn is opgelost, krijgt u een brief met daarin een ‘voornemen besluit last onder dwangsom‘.
  • Groot risico op milieuschade
    Wanneer een overtreding een groot risico op milieuschade oplevert of wanneer de toezichthouder herhaaldelijk een overtreding vaststelt, ontvangt u een brief met een ‘voornemen besluit last onder dwangsom’. Als de Omgevingsdienst daadwerkelijk een dwangsom oplegt, betekent dit dat u na het verstrijken van de begunstigingstermijn (de periode waarin u de overtreding moet corrigeren) een geldbedrag verschuldigd bent als de overtreding opnieuw wordt geconstateerd. De hoogte van de dwangsom wordt bepaald door het economisch voordeel dat uw bedrijf uit de overtreding haalt.
  • Acuut risico op milieuschade
    In uitzonderlijke situaties met een acuut risico op milieuschade kan de Omgevingsdienst bestuursdwang toepassen. Bestuursdwang is bijvoorbeeld het sluiten van (een onderdeel van) uw bedrijf. Eventuele kosten worden op uw bedrijf verhaald.

Is uw bedrijf in de gemeente Noordwijk gevestigd? En gaat u bouwen of verbouwen? Dan is de Omgevingsdienst het bevoegd gezag. Dit geldt ook voor provinciale bedrijven. Neem altijd contact met ons op als u plannen heeft. Hoewel onze toezichthouders geen adviseurs zijn, kunnen zij u wel informeren over wet- en regelgeving. Zij vertellen u graag wat andere bedrijven in vergelijkbare situaties hebben gedaan. Meer informatie vindt u op onze themapagina over bouwen.

Seveso- en RIE4-bedrijven

DCMR Milieudienst Rijnmond is verantwoordelijk voor de milieuvergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij alle risicovolle industriële bedrijven (Seveso-bedrijven) en alle grotere chemiebedrijven (RIE4-bedrijven) in Zuid-Holland namens de provincie. In ons werkgebied bevinden deze bedrijven zich in de volgende gemeente(n):

Seveso-bedrijven:

  • Akzo B.V. (Teylingen)
  • Dobbe Transport B.V. (Kaag en Braassem)
  • Draka B.V. (Hillegom)
  • Heineken B.V. (Zoeterwoude)
  • Katwijk Chemie B.V. (Katwijk)

Eventuele handhavingsbesluiten van bovenstaande bedrijven kunt u vinden op de website van DCMR.

RIE4-bedrijven:

  • Batavia Biomanufacturing (Leiden)
  • BMS Netherlands Operations B.V. (Oegstgeest)
  • Halix (Leiden)
  • Janssen Biologics B.V. (Leiden)
  • Janssen Biologics B.V. (Teylingen)