Assimilatiebelichting
Om de groei van planten te bevorderen, gebruikt men kunstlicht. Dit wordt ook wel assimilatieverlichting- of belichting genoemd. Planten krijgen assimilatielicht als aanvulling op zonlicht. Zo krijgen ze altijd genoeg licht en groeien ze beter. In het donker is dit licht in de kassen zien. De Omgevingsdienst West-Holland houdt toezicht en doet metingen om te zien of de assimilatiebelichting aan de vastgestelde regels voldoet.
Bij glastuinbouwbedrijven is uitstraling van assimilatiebelichting aan de bovenzijde van de kas te zien. Om lichthinder te voorkomen, zijn regels opgesteld die zijn opgenomen in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Hierin staat onder andere dat kassen aan de bovenkant een lichtscherminstallatie moeten hebben die ten minste 98% van de lichtuitstraling kán verminderen. Daarnaast moet een ondernemer de gevels van een kas van zonsondergang tot zonsopgang afschermen. Dat moet zo gebeuren dat de lichtuitstraling op tien meter afstand is verminderd met ten minste 95%. Bekijk hier nog meer voorschriften voor assimilatiebelichting in kassen.
Vermindering lichtuitstoot verplicht
In de milieuregelgeving staat dat bij de zijgevels van kassen tussen zonsondergang en zonsopgang de lichtuitstoot op 10 meter van de gevel verminderd moet zijn. Voor het kasdek geldt dat afscherming aanwezig moet zijn om de lichtuitstoot met minimaal 98% te verminderen.
In de maanden april, september en oktober moet het kasdek vanaf een half uur na zonsondergang tot 02:00 uur zijn afgeschermd. In de maanden november t/m maart moet het kasdek van 18:00 tot 00:00 uur zijn afgeschermd. In de nanacht moet het kasdek ook afgeschermd zijn, deze regels zijn iets minder streng
Regels assimilatiebelichting
Op 1 januari 2024 is het Besluit activiteiten leefomgeving van kracht geworden. Hierin zijn volgende regels rond assimilatiebelichting opgenomen. Deze regels gelden jaarrond en zijn niet gekoppeld aan een belichtingsvermogen in de betreffende kas.
- Zijgevelschermen dienen bij toepassing van assimilatiebelichting gesloten te zijn van zonsondergang tot zonsopgang
- Uitstraling dient met 95% gereduceerd te zijn op 10 meter
- Van buitenaf mag er niet in de lampen gekeken kunnen worden.
- Heeft de kas een belichtingsvermogen van meer dan 15.000 lux? De bovenzijde dient met 98% afgeschermd te zijn van zonsondergang tot zonsopgang.
- Heeft de kas een belichtingsvermogen van minder dan 15.000 lux? In de donkerteperiode geldt dan een afschermingsplicht van 98 %, in de nanacht moet de lichtuitstraling met tenminste 74% gereduceerd zijn.
Donkerteperiode en nanacht
De donkerteperiode wisselt met het seizoen. En hiervoor gelden de volgende tijden:
- 1 september tot 1 november en 1 april tot 1 mei, een half uur na zonsondergang tot 02:00 uur.
- 1 november tot 1 april, van 18:00 tot 24:00 uur.
De nanacht is de periode van na de donkerteperiode tot zonsopkomst.
Snel naar
Heeft u vragen?
Neem contact met ons op via onze contactpagina.