Toewerken naar circulaire betonstromen

Omgevingsdienst West-Holland heeft in opdracht van provincie Zuid-Holland onderzocht hoe een circulaire betonketen in de bestaande beleidskaders zou passen.

De provincie Zuid-Holland streeft naar een circulaire samenleving. Hierin worden alle vrijkomende materialen hergebruikt voor nieuwe producten. Een van de grootste afvalstromen in Nederland is bouw- en sloopafval. Daar wordt een groot deel al van gerecycled, maar hier gaat nu nog veel kwaliteit bij verloren. Dat kan beter. Daarom heeft Circulair West beschreven hoe we tot een circulaire betonketen kunnen komen. De Omgevingsdienst West-Holland onderzocht hoe dit in de bestaande beleidskaders sluitend kan worden.

Uit de analyse van de Omgevingsdienst blijkt dat de huidige wet- en regelgeving geen basis biedt voor verplichte maatregelen om schoon betongranulaat als secundaire grondstof te gebruiken. Maar: de wetgeving is sterk in ontwikkeling. De invoering van het Circulair Materialenplan (afvalwetgeving) en het omgevingsplan bieden kansen om verder vorm te geven aan het circulaire bouw- en sloopbeleid. Voor nu wordt geadviseerd om te verkennen of er draagvlak is voor een vrijwillige aanpak in de vorm van een circulaire betondeal.

Klik hier om naar het rapport te gaan.