Samen voor veiligheid: HEIT controle in Lisse

Het Haags Economisch Interventieteam (HEIT) heeft afgelopen week samen met samenwerkingspartners een controle in Lisse uitgevoerd.  De verschillende organisaties werken samen om ondermijnende en criminele bedrijven aan te pakken.

In het HEIT werken gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, Inspectie SZW, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het UWV en drie omgevingsdiensten (Haaglanden, Midden Holland, en West-Holland) samen.

Ondermijning

Bij ondermijning maakt georganiseerde criminaliteit gebruik van de legale ‘bovenwereld’. Dat doen ze door bedrijven te starten waarbij producten of diensten worden verkocht, maar waarbij ze ondertussen zwart geld witwassen of illegale arbeid mogelijk maken. De Omgevingsdienst West-Holland richt zich tijdens de samenwerkingsacties voornamelijk op milieucriminaliteit. Dit is ook een vorm van ondermijning. Vaak gaat het om bedrijven die geld verdienen, maar voor een deel van de kosten niet opdraaien. Er wordt bijvoorbeeld illegaal afval gedumpt of zonder milieuvergunning gewerkt. Tijdens de samenwerkingsacties richten de omgevingsdiensten zich op milieucriminaliteit.

Waarschuwingsbrief

Tijdens de actie zijn enkele overtredingen geconstateerd. Milieuovertreders krijgen een waarschuwingsbrief. Als bij vervolgcontroles blijkt dat er nog steeds overtredingen worden begaan, wordt overgegaan tot sancties.