Uitslag Fotowedstrijd 2019 Groene Cirkel Bijenlandschap

Ook dit jaar organiseerde Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten. Inwoners van de gemeenten die bijdragen aan het Bijenlandschap: van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop konden meedoen met deze wedstrijd. De fotowedstrijd was een succes! Met 748 inzendingen was het aantal veel meer dan voorgaande jaren. Een hele klus voor de jury om uit zo veel mooie foto’s de winnaars te kiezen.

Ook dit jaar organiseerde Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd  om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten. Inwoners van de gemeenten die bijdragen aan het Bijenlandschap: van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop konden meedoen met deze wedstrijd. De fotowedstrijd was een succes! Met 748 inzendingen was het aantal veel meer dan voorgaande jaren. Een hele klus voor de jury om uit zo veel mooie foto’s de winnaars te kiezen. 

De driekoppige jury bestond uit Jan van Rijn (wethouder Hillegom), Joost Bouwmeester (natuurfotograaf) en Robbert Uittenbogaard (JUB Holland Bloembollenbedrijf). Na een voorselectie kozen zij de drie winnende foto’s.
Zij keken hierbij naar: technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor (mate waarin de foto aanspreekt en mensen enthousiast maakt om iets te doen voor bijen).

De eerste prijs

De eerst prijs gaat Gertjan van der Kooij. Net zoals vorig jaar staat op de winnende foto een akkerhommel. Er waren meer foto’s van hommels en ook van wilgenkatjes met andere bijensoorten, maar geen daarvan had zo’n rustige achtergrond als deze foto volgens de jury. De jury is uiteindelijk gezwicht voor de warme oranje vacht van de aardhommel op dat bescheiden wilgenkatje.
De prijs is een workshop natuurfotografie van Joost Bouwmeester.

De tweede prijs

De tweede prijs is voor John van Tongeren en is een foto van een aardhommel op een vlinderstruik. ‘De foto laat zo mooi de stuifmeelkorrels zien die de hommel van de ene bloem op de andere moet overbrengen.’ aldus de jury.
De prijs is een bon ter waarde van zestig euro voor tuinplanten.

De derde prijs

De derde prijs is voor Renske van den Bergh – van Hell. Volgens de jury getuigt de foto van de prachtige kleur van de krokus en weet de fotograaf alles juist te timen en scherp in details te krijgen.
De prijs is een bijenhotel.

Prijsuitreiking

Zondag 14 juli om 15:00 uur vindt tijdens de Open Imkerijdag de prijsuitreiking plaats bij de Bijenstal in Katwijk. Naast de prijsuitreiking worden op deze locatie ook de zes mooiste bijenfoto’s tentoongesteld.
De drie winnaars ontvangen te midden van bezoekers en de juryleden hun prijs uit handen van wethouder Rien Nagtegaal, Groene Leefomgeving en Mobiliteit gemeente Katwijk.

In de Groene Cirkel Bijenlandschap werkt een groot aantal partijen samen aan een bijenlandschap in het gebied van Wassenaar tot en met de Duin- en Bollenstreek, en van de kust tot Nieuwkoop. Ander beheer en een bijvriendelijke inrichting moeten zorgen voor een netwerk van verbindingen met voldoende voedsel en nestgelegenheid voor bestuivende insecten. Omgevingsdienst West-Holland voert het programmamanagement uit. De Groene Cirkel Bijenlandschap is voortgekomen uit Groene Cirkels, het samenwerkingsverband van Heineken, provincie Zuid-Holland, Wageningen Environmental Research, Naturalis en Hoogheemraadschap van Rijnland. Voor meer informatie: www.bijenlandschap.nl.

Uitgelicht

Zoeken