Vuurwerkverkoop en- opslag
Om het opslaan en verkopen van vuurwerk zo veilig mogelijk te laten verlopen, zijn er regels opgesteld. Deze regels zijn te vinden in het Vuurwerkbesluit. De Omgevingsdienst houdt toezicht op deze regels. Onze vuurwerkspecialisten bekijken tijdens voorcontroles bijvoorbeeld of het vuurwerk alleen in de daarvoor bestemde bewaarplaatsen ligt. Ook de aanwezigheid van sprinklers en zelfsluitende kluisdeuren wordt gecontroleerd. Rond de jaarwisseling worden onaangekondigde controles gehouden.
Meldingen en aanvragen
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om meldingen (import, export, tbs en evenementen) en aanvragen (ontbrandingstoestemmingen) digitaal te registreren via Meldpunt Vuurwerk. Bedrijven die een verkooppunt voor eindejaarsvuurwerk hebben, moeten dit melden aan de gemeente. Een formulier hiervoor is beschikbaar op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
Veelgestelde vragen over vuurwerkverkoop- en opslag
-
Mag vuurwerk het hele jaar door worden verkocht?
Nee, vuurwerk mag alleen worden verkocht op de laatste drie dagen van het jaar. Een verkoopdag die op een zondag valt, verschuift naar de dag ervoor.
-
Waaraan moet een bedrijf voldoen om vuurwerk te verkopen?
Het bedrijf moet zich melden bij de gemeente en voldoen aan voorschriften en artikelen uit het Vuurwerkbesluit. Dat zijn onder andere eisen aan maximale hoeveelheden, veiligheid, afstand tot woningen en interne afstanden, bijvoorbeeld de minimale afstand tussen de vuurwerkkluizen.
-
Wanneer controleert de Omgevingsdienst deze bedrijven?
In november voeren toezichthouders van de Omgevingsdienst samen met de brandweer voorcontroles uit bij de opslaglocatie en de verkooppunten. Ook tijdens de verkoopdagen in december bezoeken de toezichthouders de verkoopbedrijven meerdere malen.
-
Waarop wordt gecontroleerd?
In november controleren de Omgevingsdienst en de brandweer of sprinklers, brandmeldinstallaties en bewaarplaatsen voldoen aan de wettelijke eisen. Tijdens de verkoopdagen controleert de Omgevingsdienst onder andere op gedragsvoorschriften. Ook controleren de Omgevingsdienst of het consumentenvuurwerk dat verhandeld wordt, is voorzien van een CE-markering (Conformité Européenne). Dit betekent dat het vuurwerk gekeurd is en voldoet aan Europese regelgeving.
-
Wat houden gedragsvoorschriften in?
Het vuurwerk moet op de juiste manier zijn opgeslagen. Zo mag het bijvoorbeeld niet te hoog worden opgestapeld en moet het vrij van de muur liggen. En er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan. Afgekeurd vuurwerk mag bijvoorbeeld niet blijven liggen.
-
Wat gebeurt er wanneer bij een controle blijkt dat het bedrijf niet voldoet aan de eisen?
Het bedrijf krijgt dan een brief van de Omgevingsdienst, waarin staat aan welke eisen het bedrijf niet voldoet. Het bedrijf krijgt de gelegenheid om binnen een bepaalde tijd alsnog aan de eisen te voldoen. Er wordt een hercontrole uitgevoerd. Als bij deze vervolgcontrole blijkt dat het bedrijf nog steeds niet voldoet aan de eisen wordt er gehandhaafd. De Omgevingsdienst legt dan sancties op.
-
Controleert de Omgevingsdienst ook op illegaal vuurwerk?
Nee, controleren op zwaar en illegaal vuurwerk is een taak van de politie.
-
Controleert de Omgevingsdienst op het bewaren van vuurwerk bij particulieren?
Nee, de Omgevingsdienst controleert alleen bedrijven die vuurwerk verkopen. De Omgevingsdienst is niet bevoegd om particulieren te controleren.
-
Op welke dagen en tijden is het toegestaan om vuurwerk af te steken?
Op de site van de Rijksoverheid kunt u zien wanneer u vuurwerk mag afsteken.
Snel naar
Heeft u vragen?
Neem contact met ons op via onze contactpagina.