Quickscan ‘Primaire banen Schiphol’

Afgelopen jaar is door diverse partijen in Zuid- en Noord-Holland, die betrokken zijn bij de hinderproblematiek rondom de primaire banen van Schiphol, samengewerkt om een quickscan uit te laten voeren. Doel van de quickscan is om de geluidhinderproblematiek in de regio’s onder de primaire banen (Kaag- en Polderbaan) en mogelijke oplossingsrichtingen in kaart te brengen.

In samenwerking met verschillende bewonersorganisaties zijn 13 aandachtspunten ten aanzien van geluidhinderbeleving en 20 mogelijke oplossingsrichtingen geïdentificeerd die de hinderbeleving kunnen verminderen in de gebieden onder de primaire banen. Voorbeelden van de mogelijke oplossingsrichtingen zijn het weren van lawaaiige vliegtuigen, nachtvluchten en de vlieghoogte bij nadering.

In gesprekken met verschillende stakeholders (waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland) worden oplossingsrichtingen uit de quickscan onder de aandacht gebracht en meegenomen in de uitwerking van de diverse programma’s.

Met de quickscan wordt de problematiek onder de primaire banen bevestigd. Het onderzoek laat zien dat er werk aan de winkel is om de hinder voor de omwonenden te verminderen. De quickscan is dan wel afgerond, het werk gaat verder!