De Omgevingsdienst West-Holland en de deelnemende gemeenten vinden een schone bodem erg belangrijk. Daarom is het project Bodemschatten ontwikkeld, zodat ook basisschoolleerlingen weten waarom de bodem belangrijk is en hoe ze deze schoon en gezond kunnen houden.
Iedere dag maken we gebruik van de bodem: we wonen, lopen en spelen op de bodem. Maar wat speelt zich af onder de oppervlakte? Meer dan u zou denken. De bodem is de basis voor voedsel, energie en drinkwater. En het helpt ook in het opslaan van CO2 en het tegengaan van klimaatverandering. Er valt nog heel wat te ontdekken over de bodem.
In het project Bodemschatten gaan we met leerlingen van groep 7 en 8 op ontdekkingstocht naar de geheimen van de bodem. Hoe is de bodem opgebouwd? Wat zijn de functies van de bodem? En hoe zorgen we samen voor schone bodem?
De leerlingen krijgen in de klas bezoek (duur 60 minuten) van een bodemexpert die ze hier meer over vertelt. Deze les wordt (optioneel) opgevolgd door een bezoek aan een biologische boerderij (duur 45-75 minuten) waar de kinderen de bodem zelf kunnen ervaren en voelen. Als afsluiter krijgen de kinderen zaadjes om thuis zelf mee aan de slag te gaan.
Om alle basisschoolleerlingen het belang en werking van de bodem te laten ontdekken, is het project uitgebreid met de Humusbox. De Humusbox is gericht op groep 1 t/m 6 en vertelt kinderen op een speelse manier over het leven in de bodem en de functie van dit leven voor de bodem. De Humusbox bestaat uit;
De Omgevingsdienst coördineert dit project in de regio Holland Rijnland. Bodemschatten wordt gratis aan scholen aangeboden namens de gemeente.
U kunt zich hier opgeven voor Bodemschatten of Humusbox.
Vanuit het meerjarenprogramma Milieucommunicatie voert de Omgevingsdienst verschillende projecten uit met als doel de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren. We doen dit door bewustwording en kennisuitwisseling te bevorderen en partijen samen te brengen
Deel deze pagina op