Asbestdakenverbod

Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom stelt de Rijksoverheid vanaf 2025 een verbod in op daken waar asbest in zit. Woningeigenaren moeten hier zelf voor zorgen. De gemeente en de Omgevingsdienst helpen met informatie en voorlichting.

Asbestdaken zitten vooral op schuurtjes en bijgebouwen van particuliere huiseigenaren. Maar ook daken van woningen kunnen van asbest zijn. Wilt u het asbestdak verwijderen? Lees dan deze regels van de Rijksoverheid eerst door.

Twee manieren
Er zijn twee manieren om het asbestdak te vervangen:
- u doet het zelf (alleen bij een oppervlakte kleiner dan 35 m2)
- u laat het doen door een saneringsbedrijf (verplicht bij een oppervlakte groter dan 35 m2)

Zelf
Als u zelf een asbestdak wilt verwijderen, moet u eerst een melding doen in het Omgevingsloket Online. U krijgt dan binnen een week een brief van uw gemeente of van de Omgevingsdienst. Bekijk ook de video van Milieu Centraal. Op de website van Milieu Centraal vindt u ook advies op maat over de beste manier om uw asbestdak te verwijderen.

Erkend bedrijf
Wilt u of moet u het asbest laten weghalen door een bedrijf? Vraag dan eerst aan uw buren of zij ook een asbestdak willen laten verwijderen. Vaak kunnen deze bedrijven voordeliger werken als ze meerdere bij elkaar liggende adressen tegelijkertijd aanpakken.

Uitgelicht

Zoeken