Asbestdakenverbod

Asbest kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom wil de Rijksoverheid vanaf 2025 een verbod op daken instellen waar asbest in zit. Bedrijven en woningcorporaties mogen hun asbestdaken nooit zelf verwijderen.

Bedrijven en woningcorporaties zijn wettelijk verplicht asbestdaken te laten verwijderen door een erkend saneringsbedrijf. Wilt u uw asbestdak door een bedrijf laten verwijderen, dan moet u eerst een asbestinventarisatierapport laten opstellen door een gecertificeerd asbestinventarisatie- of asbestverwijderingsbedrijf. Deze vindt u via Ascert.

Wat kunt u doen?
Moet u asbest door een bedrijf laten verwijderen? Doe dan eerst een sloopmelding via het Omgevingsloket online. In deze sloopmelding moet u adresgegevens, een tekening en de datum van de sloop vermelden. En u moet een asbestinventarisatierapport bijvoegen van een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau (dat uw via Ascert kunt vinden). Soms moet u ook een onderzoeksrapport, sloopveiligheidsplan of akoestisch onderzoek bijvoegen.

Een sloopmelding doen is gratis, tenzij het gaat om een monument of beschermd stadsgezicht. Dan heeft u een 'omgevingsvergunning slopen' nodig. Bedrijven kunnen in bepaalde gevallen subsidie of een lening aanvragen om een asbestdak te laten verwijderen.

Communicatie over de asbestwerkzaamheden
Informeer niet alleen bewoners en gebruikers, maar ook de buurt over de geplande asbestwerkzaamheden of -onderzoek. Doe dit minstens één week voordat de werkzaamheden beginnen. Daarmee voorkomt u klachten en onrust in de buurt, als buurtbewoners 'mannen in witte pakken' of asbestwaarschuwingen zien.

 

Uitgelicht

Zoeken